Vuoden Askartelija 2017

Vuoden Askartelija 2017:
Anna-Leena Rajamäki

”Kaikki on mahdollista,
kunhan harjoittelee ja uskaltaa,
eikä anna periksi
haasteiden edessä!”

Vuoden Askartelija -kilpailun idea
Kilpailulla halutaan muun muassa lisätä käsillä tekemistä ja sen arvostamista, nostaa askartelu ja askartelu-sana oikeaan arvoonsa käsitöiden ja taiteen rinnalle, kannustaa käsillä tekemiseen sekä kehittää kädentaitoja!

Kilpailun kulku
Vuoden Askartelija -kilpailuun ilmoittauduttiin sähköpostitse, jonka jälkeen kilpailijat kokosivat sähköpostilla toimitettavan taitokansion eli portfolion, jossa tuli tuoda omat taidot mahdollisimman monipuolisesti esille. Raati valitsi reilun kolmenkymmenen osallistujan joukosta kymmenen omaa suosikkiaan, jotka pääsivät jatkoon. Jatkoon päässeet askartelivat portfolion, jonka tuli henkiä käsillä tekemisen meininkiä.

Portfoliossa toivottiin olevan omakuva ja esittelyteksti, josta tuli käydä ilmi muun muassa askarteluharrastuksen historia, askarteluaktiivisuus, lempitekniikka ja -työväline sekä käsillä tekemisen merkitys sekä tulevaisuuden askarteluvisiot ja -haaveet. Portfoliossa tuli olla esiteltynä vähintään kuusi eri askarteluprojektia, joista kolmen tuli käsitellä annettuja materiaaleja ja kolme oli vapaavalintaisia.

Lyhykäisyydessään raati valitsi voittajan niin, että jokainen valitsi ensimmäisessä vaiheessa tulleista portfolioista kymmenen suosikkiaan. Kymmenen eniten ääntä saanutta meni jatkoon. Seuraavassa vaiheessa raati kokoontui askarreltujen portfolioiden äärelle ja jokainen tutustui itsenäisesti portfolioihin ja valitsi viisi suosikkiaan. Viisi eniten ääntä saanutta meni jatkoon ja raati valisti voittajan pitkällisten keskusteluiden ja arviointien ja välillä jopa väittelyiden kautta.

Vuoden Askartelijan valitsivat Taika-lehden edustajat Anu Turu ja Viivi Vatanen, HanArt Oy:n Juha Kukkonen, Sika Finlandin Milla Kulkas, Sinellin Anna Vanhanen, Vuoden Askartelija 2015 Niina Hallila ja Kätevä&Tekevä messujen edustajat Niina Vesalainen ja Jonna Järvelä.

Vuoden Askartelija 2017 Anna-Leena Rajamäki

Anna-Leena nousi tiukan taiston jälkeen voittoon harmonisella, tasapainoisella ja hienosti teemoitetulla portfolioilla, joka toi voittajan taidot hyvin esille. Ennalta annettuja materiaaleja; lankaa, massaa ja paperia, oli käytetty kekseliäästi ja myös omavalintaisista materiaaleista valmistetut mallit vakuuttivat. Raati viehättyi Anna-Leenan kauniista ja ”satumaisesta” linjasta, jossa persoona ja oma tyyli nousivat hyvin esiin. Myös soljuvat, runomaiset, sujuvat ja selkeät tekstit ihastuttivat raatia. Siisteys, tekstiosiot ja kynänkäyttö- eli piirustustaidot kiinnittivät raadin huomion. Hieno ja taidokas kokonaisuus!

Portfolion tekeminen on eräänlainen askartelumatka, jossa väkisinkin tulee sukellettua myös menneeseen. Anna-Leena ei muista tarkalleen milloin käsillä tekemisen ja luovuuden into ensimmäisen kerran tarkalleen ilmenivät, mutta hän muistaa ajatelleensa jo lapsena, että kaikki on mahdollista, kun vain päättää tarttua toimeen ja tekee. Jo lapsuus oli ilmeisen askarteluntäyteinen, sillä hän askarteli leikkeihin tarvikkeita ja koristeita sekä suunnitteli ja toteutti lauta- ja korttipelejä. Hän myös ompeli teini-iässä itselleen vaatteet, reput ja hatut. Vaatesuunnittelu vei mennessään ja Anna-Leena päätyikin lukemaan itsensä Vaatetusalan artenomiksi. Valmistuttuaan hän on opiskellut paljon erilaisia kädentaitotekniikoita kansalaisopistolla ja erilaisista kädentaito-oppaista hän on ammentanut runsaasti tietoa. Anna-Leena sanoo, että itsenäinen opiskelu jatkuu varmasti läpi elämän sekä tekemisen ja kokemuksen kautta oppiminen. Tällä hetkellä kotiäitinä kahden pojan kanssa on tullut askarreltua runsaasti ja askartelujen myötä he ovat saaneet ihania ja arvokkaita muistoja.

Nykyään ompelu on jäänyt vähemmälle ja erilaiset massat, piirtäminen ja muste/akvarellitekniikat ovat vieneet Anna-Leenan mennessään. Anna-Leena aloittaa uudet projektit suunnittelemalla ja luonnostelemalla. ”Annan ideoiden tulla ja muovautua paperilla. Näin aloitin tälläkin kertaa ja pian satu- ja fantasiateema alkoivat hahmottua. Koska kirjoittaminen on lähellä sydäntäni, halusin liittää jokaiseen tuotokseen oman runon, mietteen tai pikkutarinan. Näin satuteema syveni entisestään ja portfolioon tuli satukirjamainen tuntu. Portfolio syntyi luonnostaan ja lopulta vaivattomasti. Halusin portfoliossa käyttämieni värien huokuvan satumaista ja herkkää tunnelmaa sekä toivoin lopputuloksen ruokkivan mielikuvitusta ja puhuttelevan katsojaa tunnetasolla”.

Anna-Leena kertoo tekevänsä askarteluhommia tunteen palolla. Käsillä tekemiseen on suuri sisäinen tarve, luovuutta on kuunneltava ja sen on annettava tulla esiin. Innostun materiaaleista, haluan haastaa itseni ja askartelu on tärkeä osa itseilmaisuani. Lapsena minulle oli itsestään selvää, että tulen tekemään aikuisena luovaa työtä. Ja nyt näyttääkin, että kaikki todellakin on mahdollista!

”Voitto tuntuu aivan mahtavalta! Annoin projektille paljon aikaa, ajatusta ja rakkautta. Voitto on kerrassaan suuri kunnia ja tunnustus, joka kannustaa minua ja vahvistaa sen, että olen todellakin nyt oikealla tiellä!”

Anna-Leena tavataan jatkossa Taika-lehden sivuilla Anna-Leenan omalla palstalla.Tervetuloa seuraamaan Anna-Leenan askartelumatkaa!

Anna-Leenan löydät myös:
Instagram: rajannaleena
Twitter: @nna_leena
Blogi: vaahterakadun-anna.blogspot.fi/

Kuvat: Mikko Pöllänen, Anu Turu ja Jenni-Maria Könönen